Hardlopen 50+ Ik begon toen ik 32 was

hardlopen 50+

Hoe is hardlopen als 50+ vrouw?

Toen ik begon met hardlopen was ik 32 jaar oud en moeder van vier kinderen.

Hoe ik ooit begon met hardlopen op mijn 32ste

De inspiratie om te gaan hardlopen kreeg ik nota bene in mijn kraambed! Mijn toenmalige kraamhulp vertelde mij dat ze graag ging hardlopen rondom een vijver bij haar in de buurt en dat ze daar zo rustig van werd in haar hoofd.

Ik houd/hield helemaal niet van sporten maar die opmerking over rust raakte mij. En die heeft ervoor gezorgd dat ik sindsdien hardlopen nooit meer heb losgelaten! Vaak tot mijn eigen verbazing, want ik houd toch helemaal niet van sporten?! Maar wat hardlopen mij brengt, maakt mijn antipathie tegen sport blijkbaar irrelevant.

Hardlopen 50+

Inmiddels ben ik een 50+ vrouw. Vierenvijftig ben ik om precies te zijn. Is hardlopen veranderd sinds ik ermee begon op mijn 32ste? Merk ik bijvoorbeeld dat hardlopen moeizamer wordt nu ik ouder ben? Of dat ik stijver word? Soms zeg ik het weleens als grapje tegen mijn man:

'Ik kan toch merken dat ik ouder word hoor!'

Maar dat zeg ik als grapje, want eerlijk gezegd heb ik niet het idee dat hardlopen als 50+ vrouw nou heel anders is dan toen ik begon. Wel heb ik mijn hardlooprondjes op donderdag- en vrijdagmorgen wat ingekort.

Maar voor mij gevoel heeft dat meer te maken met het feit dat ik 6 dagen per week ga hardlopen dan met mijn leeftijd. Anderzijds: een paar jaar geleden ging ik ook al elke dag hardlopen en toen gingen die grotere hardlooprondjes wel. Dus misschien is dat dan toch een signaal van mijn 54-jarige  leeftijd? Als ik na het hardlopen ga stretchen merk ik verder ook geen verschil.

Hardlopen als je ouder wordt : veranderingen gaan geleidelijk

Het is ook mogelijk dat de 'achteruitgang,' als je het zo wilt noemen, zo geleidelijk verloopt dat ik het niet merk. Dat kan natuurlijk ook. Ik denk dat 50+ hardlopers die regelmatig meedoen aan hardloopwedstrijden het verschil objectiever kunnen zien. Zij zullen misschien merken dat hun snelheid wat afneemt.

Ik let totaal niet op mijn snelheid, en probeer die ook niet te verbeteren of zo. Het gaat mij er puur om dat ik elke dag mijn hardlooprondje doe voor mijn lichamelijk en geestelijk welzijn. Zo is hardlopen heel goed voor je botten! En als 50+ vrouw is aandacht en zorg voor je botten extra belangrijk, want door hormonale veranderingen worden ze breekbaarder. Hardlopen voorkomt dit enigszins.

De invloed van leeftijd op hardloopprestaties

Volgens deskundigen kan je leeftijd een grote invloed hebben op je hardloopprestaties. Hieronder een overzicht van de factoren die worden genoemd:

  • Verlies van spiermassa en kracht: Naarmate je ouder wordt, neemt de spiermassa en -kracht af, een proces dat bekendstaat als sarcopenie. Dit kan invloed hebben op je snelheid en uithoudingsvermogen.
  • Het maximale zuurstofopnamevermogen (VO2 max), dat een maat is voor aerobe capaciteit, neemt meestal af met de leeftijd. Dit kan je uithoudingsvermogen beïnvloeden.
  • Oudere hardlopers hebben vaak meer tijd nodig om te herstellen na trainingen en wedstrijden. Het is belangrijk om rust- en herstelperiodes in je trainingsroutine op te nemen.
  • Door verminderde botdichtheid, flexibiliteit en spierselasticiteit kunnen oudere hardlopers gevoeliger zijn voor blessures zoals peesontstekingen en stressfracturen.

Lekker dan!

Gelukkig kan consistent blijven hardlopen helpen om de achteruitgang in prestaties te vertragen. Regelmatige, matige inspanning is vaak effectiever en veiliger dan intensieve training,' lees ik overal. Dit advies geldt overigens voor alle leeftijden. Daarnaast wordt krachttraining belangrijker dan ooit. Door krachttraining kun je namelijk voorkomen dat je spiermassa verliest.

Mijn conclusie over hardlopen als 50+ vrouw

Mijn conclusie is dat ik eigenlijk niet echt verschil merk met hardlopen toen ik jonger was. Wel vind ik dat mijn benen minder strak zijn geworden! Dat zie ik in de zomer als ik korte broeken draag. Niet voor niets is de foto bovenaan deze blogpost van een afstandje. Maar vooruit, laat ik het delen:

hardlopen 50+

Dat vind ik wel jammer. Maar dat is dus een uiterlijke verandering. Niettemin vind ik hardlopen met blote benen veel fijner dan met tights, dus nou ja. Ik merk verder weinig verschil in mijn uithoudingsvermogen, hoewel ik dus wel twee rondjes heb ingekort...

Vooral doorgaan!

Als je ouder wordt kun je veranderingen in je hardloopprestaties merken. Maar dat betekent niet dat je moet stoppen met hardlopen. Integendeel! Regelmatig hardlopen heeft aanzienlijke gezondheidsvoordelen, zoals het verbeteren van cardiovasculaire gezondheid, je gewicht onder controle houden en je algehele levenskwaliteit verbeteren. Door eventueel je training/hardlooprondjes aan te passen en je verwachtingen realistisch te houden, kun je blijven genieten van hardlopen en de vele gezondheidsvoordelen ervan plukken.

Blijf luisteren naar je lichaam, geef prioriteit aan herstel en blijf consistent in je training.

Wat betreft consistent hardlopen zit ik helemaal goed met mijn 6 keer per week. Maar krachttraining wil me vooralsnog niet lukken... Of mag ik dagelijks 10 minuten hoepelen tot krachttraining rekenen?

Leestip

Hardlopen voor vrouwen

Wat zijn jouw ervaringen met hardlopen naarmate je ouder wordt?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.